Chaczapuri adżaruli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, mleka, soli i cukru zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery równe części i każdą rozwałkowujemy na stolnicy. Każdej części nadajemy okrągły kształt i podnosimy brzegi ciasta na wysokość 1 cm. Formujemy kształt łódki: po przeciwnych dwóch stronach przytrzymujemy ciasto, lekko je rozciągając i zakręcając brzegi w przeciwnym kierunku.
2.Uformowane ciasto wypełniamy suchą fasolą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 20 minut.
3.Kiedy ciasto jest lekko zarumienione wyjmujemy je z piekarnika, usuwamy fasolę, wolne miejsce wypełniamy farszem i wbijamy do każdej porcji 1 całe jajko. Pieczemy przez kilka minut sprawdzając czy ser się rozpuścił, a białko jajka się ścięło.
Komentarze