Chaczapuri adżaruli

4.5 (145 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Gruziński placek z jajkiem i serem.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - mleko: 0.75 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - jajo: 4 sztuki
    - ser twarogowy naturalny: 100 gramów
    - ser wędzony: 100 gramów
    - ser pełnotłusty: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chaczapuri adżaruli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane ciasto na pierogi. 1. Z mąki, mleka, soli i cukru zagniatamy ciasto. Dzielimy je na cztery równe części i każdą rozwałkowujemy na stolnicy. Każdej części nadajemy okrągły kształt i podnosimy brzegi ciasta na wysokość 1 cm. Formujemy kształt łódki: po przeciwnych dwóch stronach przytrzymujemy ciasto, lekko je rozciągając i zakręcając brzegi w przeciwnym kierunku.
  • Pieczenie ciasta 2. Uformowane ciasto wypełniamy suchą fasolą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 20 minut.
  • Chaczapuri adżaruli 3. Kiedy ciasto jest lekko zarumienione wyjmujemy je z piekarnika, usuwamy fasolę, wolne miejsce wypełniamy farszem i wbijamy do każdej porcji 1 całe jajko. Pieczemy przez kilka minut sprawdzając czy ser się rozpuścił, a białko jajka się ścięło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować