Česneková polévka, czeska zupa czosnkowa

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rozgrzewająca, bardzo aromatyczna zupa. Idealna, nie tylko na walkę z przeziębieniem. Zupa ta jest bardzo popularna w Czechach. Często podaje się ją z grzankami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 litra wody
    1 porcja rosołowa
    3 kostki rosołowe
    2 główki czosnku
    1 op. czosnku granulowanego
    4 ugotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego obiadu)
    2 kromki chleba
    2 jajka
    150 gr sera żółtego
    olej
    Świeżo zmielony pieprz, sól morska do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Česneková polévka, czeska zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać 1,5 litrem wody, dodać 3 kostki rosołowe i gotować do miękkości mięsa. Obrać mięso z kości, ew. pokroić na mniejsze kawałki i włożyć je z powrotem do bulionu.
  • 2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Odrobinę oleju rozgrzać na patelni, lekko przesmażyć czosnek. Uważać, aby się nie spalił. Z kromek chleba odciąć skórkę, pokruszyć i dodać do oleju, aby okruchy wchłonęły cały tłuszcz. Całość dodać do bulionu.
  • 3. Następnie dodać 2 rozbełtane jajka, chwilę gotować, dodać opakowanie czosnku granulowanego. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • 4. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Na każdy talerz położyć garść tartego sera i całość zalać wrzącą zupą. Od razu podawać.

Porady

Zainspirowałam się przepisem z internetu. Zupę najlepiej podać z świeżą domową bułeczką lub z grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Czeska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować