Cepeliny inaczej kartacze, kołduny czyli pyszne ziemniaczane kluchy z mięsnym nadzieniem. Pochodzą z Litwy a w Polsce najbardziej popularne bywają na Suwalszczyźnie. Do ich przygotowania użyłam jagnięciny, wołowiny oraz wieprzowiny.
60 min
Składniki:
Ciasto :
2,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg surowych ziemniaków
ok. 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
Farsz:
250 g jagnięciny
250 g wołowiny
250 g wieprzowiny
kawałek miękkiej słoniny
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
sól
pieprz
ok. 4 łyżki oleju
Cepeliny z trzema rodzajami mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagnięcinę, wołowinę i wieprzowinę mielimy razem z czosnkiem. Dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy. W zależności od tego jak "suche" mamy mięso wgniatamy w nie odpowiednią ilość słoniny, (powinna rozpływać się w palcach). Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy olej. Farsz dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
2.Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy dobrze z soku, żeby nie ściemniały. Oba rodzaje ziemniaków łączymy ze sobą dokładnie mieszając. Dodajemy pozostały sok i mąkę ziemniaczaną.
3.Ciasto dobrze wyrabiamy do momentu, aż nie będzie kleiło się do rąk. Na dłoni robimy owalny placek, na nim układamy czubatą łyżeczkę farszu. Formujemy owalne kluski. Mnie wyszło 26 sztuk.
4.Cepeliny gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu przez kilkanaście minut. Podajemy z okrasą przygotowaną z boczku i cebuli pokrojonych w kostkę i dobrze wysmażonych na patelni.
Komentarze