Cepeliny (kartacze) jak dawniej

4.94 (155 ocen)

Przypominam sobie jak kiedyś moja babcia a później mama robiła te proste podłużne kluchy, podając ten bardzo stary już przepis chcę zachęcić do zrobienia :)

Składniki:

  • ciasto ziemniaczane:
    2,5 kg dużych ziemniaków
    ok. 600 - 700 g ziemniaków ugotowanych przestudzonych
    5 płaskich łyżek mączki ziemniaczanej
    sól

    nadzienie:
    ok. 800 g łopatki wieprzowej
    ok. 200 g boczku świeżego
    1/2 szklanki zimnej wody
    2 namoczone i odciśnięte bułki
    3 większe pokrojone w kostkę i zrumienione na smalcu cebule
    3 - 4 ząbki czosnku
    łyżka majeranku
    sól i świeżo mielony pieprz

    okrasa:
    300 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
    2 cebule pokrojone w kostkę
    smalec do smażenia wg uznania

Wystaw ocenę:

4.94 (155 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Pyzy

Cepeliny (kartacze) jak dawniej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotować nadzienie. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia, wyrobić dokładnie dodając zimną wodę, później odciśniętą bułkę, zrumienioną cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy.
    Gotowy farsz wstawić do lodówki.
  • 2. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, wylać na sito wyłożone bawełnianą ściereczką, a następnie odcisnąć z nadmiaru soku.
    W tym czasie zmielić ugotowane ziemniaki, dodać do tych odciśniętych, wsypać mąkę ziemniaczaną i sól, krótko wyrobić jednolitą masę.
    Ciasto powinno być miękkie ale jednocześnie takie, aby nie kleiło się do rąk.
  • image-1yunpfn 3. Całość podzielić na mniej więcej jednakowe, nie za wielkie porcje, każdą rozpłaszczać w dłoni, nadziewać porcją mięsa i dokładnie sklejać.
  • image-02h1odu 4. Obtaczać w zwykłej mące, formując podłużny kształt cepelina.
  • image-06kvaxx 5. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować aż do wypłynięcia i jeszcze z 8 - 10 minut.
  • image-1jf4b8h 6. Od razy wykładać na talerze, polać obficie okrasą.

Porady

Cepeliny również dobrze smakują polane sosem pieczeniowym lub pieczarkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować