Cepeliny

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotuję dla dwóch osób. Dużo radości sprawia mi dogadzanie wnukom i przygotowywanie ichulubionych potraw.

Składniki:

  • ● 15 surowych ziemniaków
    ● 5 ugotowanych ziemniaków
    ● 40 dag twarogu
    ● jajko
    ● białko
    ● łyżeczka masła
    ● 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● sól
    ● kilka listków świeżej mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cepeliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach,
    odciskamy i odstawiamy na 15 minut. Odlewamy sok.
    Ugotowane ziemniaki mielimy, mieszamy z solą i mąką
    i dodajemy do surowych ziemniaków. Wyrabiamy
  • 2. Przygotowujemy farsz: twaróg 2-3 razy mielimy, dodajemy
    jajko, białko, masło, drobno posiekaną miętę. Doprawiamy
    do smaku solą. Mieszamy.
  • 3. Odrywamy kawałki ciasta,
    formujemy placki. Na
    środek każdego nakładamy
    farsz i rolujemy podłużne
    kluski. Gotujemy ok. 25
    minut. Podajemy polane
    roztopionym masłem lub
    posypane zrumienioną cebulą
    ze skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować