Cebulowo-marchewkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Przepis dostałam od teściowej. Jednak natka i ser w sałatce to już mójwłasny pomysł. Jest tania i łatwa do zrobienia, ale bardzo oryginalna.

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag marchewki
    50 dag cebuli
    3 jajka
    pęczek natki pietruszki
    10 dag żółtego sera
    majonez
    sól
    cukier
    pieprz

    Zalewa:
    1/2 szkl. octu
    5 łyżek cukru
    2 ziarna ziela angielskiego
    liść laurowy
    3 goździki
    3 ziarna pieprzu
    łyżeczka soli

Cebulowo-marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w krążki. Marchewki obieramy, myjemy i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy z serem
    i marchewkami w kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
  • 2. Przygotowujemy zalewę: ocet mieszamy z 1,5 l wody, wsypujemy sól i cukier, wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i goździki. Gotujemy 10 minut.
  • 3. Cebulę wsypujemy do zalewy i gotujemy ok. 7 minut. Odstawiamy. Gdy wystygnie, odcedzamy. Dodajemy marchewkę, ser, jajka i natkę. Doprawiamy do smaku i mieszamy z majonezem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy