Cebulowe pieczarki smażone

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne na ciepło i na zimno, jako dodatek do mies, półmisków z przekąskami, podstawa do koreczków.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
    duża cebula,
    2 jajka,
    bułka tarta,
    sól,
    olej do smażenia,
    pieprz.

Cebulowe pieczarki smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, odcinamy trzonki. Wodę gotujemy ok 2,5 litra z łyżką soli i pokrojoną cebulą. Do wrzątku dodajemy kapelusze pieczarek i gotujemy ok 10-15 minut. Grzyby odcedzamy i przestudzamy. Jajka roztrzepujemy z pieprzem i odrobiną soli. Panierujemy pieczarki w jajku, następnie je obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju (wolny ogień) najpierw od strony spodu kapelusza. Odsączamy na ręczniku papierowym

Porady

Moja rada z kapeluszami można ugotować także trzonki i wykorzystać je do sałatki lub zamrozić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy