Cebulowe oponki w piwnym cieście

4.5 (184 ocen)

  • Łatwy

Smaczna i popularna przekąska, która dzięki dodaniu piwa zyska nie tylko na smaku a jeszcze stanie się niezwykle chrupiąca.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna + extra do posypania: 250 gramów
    - piwo jasne: 250 mililitrów
    - cebula biała: 3 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    - papryka słodka w proszku: 2 szczypty
    - olej do głębokiego smażenia: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Ciasto piwne

Cebulowe oponki w piwnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebula w cieście piwnym 1. Mąkę łączymy z piwem doprawiając solą i papryką. Odstawiamy na 1 godzinę. Cebulę obieramy i kroimy w krążki 0,5cm. Delikatnie rozdzielamy i posypujemy lekko mąką. Maczamy w cieście a następnie wrzucamy do głębokiego, nagrzanego oleju. Smażymy po kilka sztuk dzięki czemu krążki się do siebie nie przykleją. Gdy oponki nabiorą złotego koloru wyciągamy je na papierowy ręcznik aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Posypujemy solą do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować