Cebulowe krążki z sosem słodko-kwaśnym

4.5 (153 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Najlepsze na ciepło. Ja smażę je w głębokim oleju, ale na patelni też się usmażą

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KRążKI:
    - Cebule duże: 2 sztuki
    - mąka: 0.5 szklanki
    - woda mineralna gazowana: 0.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - ulubiona mieszanka przypraw: 1 łyżeczka
    SOS:
    - ketchup (najlepiej pikantny): 40 gramów
    - sok ananasowy z puszki: 50 mililitrów
    - cukier: 30 gramów
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - koncentrat pomidorowy 30%: 1 łyżeczka
    - dżem ananasowy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cebulowe krążki z sosem słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku mieszkamy koncentrat ocet, cukier i sok ananasowy. Wszystko podgrzewamy ok 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  • 2. Składniki ciasta wymieszać. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (można dolać trochę wody, jeśli jest za gęste lub dodać mąki, jeśli jest zbyt rzadkie). Cebule pokroić w krążki. Zanurzać krążki w cieście i smażyć na głębokim oleju na rumiano (na wolnym ogniu).
  • 3. Podawać na ciepło z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować