Złociste, chrupiące, panierowane krążki cebuli. Pięknie pachną i bardzo dobrze smakują. Fakt, ich wykonanie jest czasochłonne, jednak smak wszystko rekompensuje :) Na pewno zachwycą gości na imprezie.
Cebulowe krążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać olej we frytkownicy do 185°C (zamiast we frytkownicy można je także smażyć na głębokim tłuszczu na patelni). Porozdzielać plastry cebuli na krążki i odłożyć. W małej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Obtoczyć dokładnie krążki cebuli w przygotowanej mące i odłożyć. Do reszty mąki wbić jajko, wlać mleko i starannie wymieszać wszystko widelcem. Zanurzać krążki cebuli w cieście, a następnie rozkładać na metalowej kratce (np. na wyjętym z piekarnika ruszcie), aż nadmiar ciasta obcieknie. Metalową kratkę można umieścić na arkuszu folii aluminiowej, aby ułatwić sobie sprzątanie. Bułkę tartą wysypać na talerz i dokładnie obtoczyć w niej po kolei wszystkie krążki. Za każdym razem strzepywać nadmiar okruchów. Panierka powinna trzymać się bardzo dobrze.
Smażyć w głębokim tłuszczu po kilka pierścieni na raz przez 2 do 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obeschły. Doprawić solą przyprawową i podawać.
Komentarze