Cebulowe krążki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Złociste, chrupiące, panierowane krążki cebuli. Pięknie pachną i bardzo dobrze smakują. Fakt, ich wykonanie jest czasochłonne, jednak smak wszystko rekompensuje :) Na pewno zachwycą gości na imprezie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cebula (duża): 1 sztuka
    - mąka pszenna: 155 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 1 szklanka
    - bułka tarta: 0.75 szklanki
    - sól przyprawowa: 1 szczypta
    - olej do smażenia: 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cebulowe krążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krążki cebulowe 2 1. Rozgrzać olej we frytkownicy do 185°C (zamiast we frytkownicy można je także smażyć na głębokim tłuszczu na patelni). Porozdzielać plastry cebuli na krążki i odłożyć. W małej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
    Obtoczyć dokładnie krążki cebuli w przygotowanej mące i odłożyć. Do reszty mąki wbić jajko, wlać mleko i starannie wymieszać wszystko widelcem. Zanurzać krążki cebuli w cieście, a następnie rozkładać na metalowej kratce (np. na wyjętym z piekarnika ruszcie), aż nadmiar ciasta obcieknie. Metalową kratkę można umieścić na arkuszu folii aluminiowej, aby ułatwić sobie sprzątanie. Bułkę tartą wysypać na talerz i dokładnie obtoczyć w niej po kolei wszystkie krążki. Za każdym razem strzepywać nadmiar okruchów. Panierka powinna trzymać się bardzo dobrze.
    Smażyć w głębokim tłuszczu po kilka pierścieni na raz przez 2 do 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obeschły. Doprawić solą przyprawową i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować