Cebulowa z grzankami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłał Grzegorz Kałuża

  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula: 1 sztuka
    - woda: 1.5 litra
    - kostka bulionu warzywnego: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - Żółty ser: 15 dekagramów
    - bułka: 1 sztuka
    - margaryna: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka

Cebulowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na roztopionej
    margarynie, pod koniec dodajemy pokruszoną minikostkę smażona cebula. Mieszamy i chwilę smażymy.
  • 2. Wodę zagotowujemy w garnku, wrzucamy kostkę bulionu i podsmażoną cebulę. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut
  • 3. Zupę miksujemy i doprawiamy pozostałymi przyprawami do smaku. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach
  • 4. Robimy grzanki. Na patelni roztapiamy masło. Bułkę kroimy w kostkę i rumienimy na złoto na stopionym maśle. Zupę rozlewamy
    do talerzy. Wrzucamy grzanki i posypujemy serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy