Cebulowa z grzankami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem księgową. Oboje z narzeczonym lubimy tę zupę, bo ma oryginalny smak, a zarazem jest tania, zdrowa i prosta.

Składniki:

  • ● 1 kg cebuli
    ● 15 dag wędzonego boczku
    ● 1 l soku pomidorowego
    ● 3 szkl. bulionu z kostki
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 2 kajzerki
    ● 15 dag startego żółtego sera
    ● łyżeczka bazylii
    ● natka pietruszki
    ● mielony pieprz cayenne
    ● sól
    ● olej
    ● łyżka masła

Cebulowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w plasterki,
    a boczek w kostkę. Smażymy
    razem w wysokim garnku na
    oleju, aż cebula się zeszkli.
  • 2. Dodajemy bazylię, solimy.
    Gotujemy 50 minut. Wlewamy
    bulion i sok pomidorowy, mieszamy.
    Gotujemy 10 minut.
  • 3. Zupę zagęszczamy serem,
    doprawiamy pieprzem cayenne.
    Wsypujemy posiekaną natkę.
  • 4. Kajzerki kroimy w kostkę,
    czosnek siekamy. Smażymy na
    maśle na małym ogniu, podlewając
    olejem, aż grzanki będą
    chrupiące. Podajemy do zupy.

Porady

Do zupy można dodać kilka pieczarek, a boczek zastąpić kiełbasą, np. zwyczajną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy