Cebulki po grecku

0 (0 ocen)

Zamiast szalotek można użyć cebulkę perłową. Namawiam do wypróbowania przepisu, bo cebulki są wyjątkowo smaczne.

Składniki:

  • 20 dag cebulki szalotki
    5 dag rodzynek
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    125 ml oleju
    100 ml wina białego
    szczypta szafranu
    zioła świeże
    sól

Cebulki po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć.
    Obrane szalotki włożyć do rondla z rozgrzanym olejem. Większe przecinam na pół.
    Kiedy zaczną się rumienić wlać wino, dodać osączone rodzynki, ziarna kolendry, szafran i sól. Dołożyć zioła, natkę, tymianek, estragon.
    Dusić na małym ogniu, aż wino prawie odparuje.
    Cebulki z kolendrą i rodzynkami wyjąć i przestudzić, schłodzić w lodówce.
    Dla mnie są doskonałe na ciepło

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy