Cebule z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mieszkam z mężem i synkiem oraz rodzicami męża i szwagierką. Chociaż wolę piec ciasta niżgotować, obowiązkami w kuchni sprawiedliwie dzielę się z teściową.

Składniki:

  • ● 6 dużych cebul
    ● kawałek selera
    ● marchewka
    ● 10 dag oscypka
    ● łyżka masła
    ● sól
    ● pieprz
    ● po łyżeczce posiekanej natki pietruszki, majeranku i tymianku
    ● 3 pieczarki
    Sos: łyżka masła
    ● łyżka mąki
    ● 100 ml mleka
    ● 50 ml śmietany
    ● sól
    ● pieprz
    ● po łyżeczce posiekanej natki pietruszki, majeranku i tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cebule z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebule z warzywami 1. Cebule obieramy i gotujemy
    ok. 30 minut w osolonej wodzie.
    Odcedzamy, studzimy i wyjmujemy
    ze środka kilka warstw, tak
    by powstały koszyczki. Selera
    i marchewkę kroimy w zapałkę.
    Razem z miąższem cebulowym
    dusimy na maśle 5 minut. Oscypka
    ścieramy na tarce o dużych
    oczkach i do da jemy do farszu.
    Doprawiamy solą, pieprzem
    i po łową ziół. Mieszamy.
  • Cebule z warzywami 2. Farszem ostrożnie napełniamy
    cebule. Niewykorzystane
    nadzienie mieszamy z pokrojonymi
    w plasterki pieczarkami.
    Koszyczki cebulowe układamy
    w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i obkładamy farszem
    z pieczarkami. Zapiekamy ok.
    20 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 200 °C.
  • Cebule z warzywami 3. Z mąki, masła i mleka przygotowujemy
    jasną zasmażkę.
    Wlewamy śmietanę i podgrzewamy.
    Dodajemy przyprawy, mieszamy.
    Sos podajemy w osobnym
    naczyniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować