Mieszkam z mężem i synkiem oraz rodzicami męża i szwagierką. Chociaż wolę piec ciasta niżgotować, obowiązkami w kuchni sprawiedliwie dzielę się z teściową.
Składniki:
● 6 dużych cebul
● kawałek selera
● marchewka
● 10 dag oscypka
● łyżka masła
● sól
● pieprz
● po łyżeczce posiekanej natki pietruszki, majeranku i tymianku
● 3 pieczarki
Sos: łyżka masła
● łyżka mąki
● 100 ml mleka
● 50 ml śmietany
● sól
● pieprz
● po łyżeczce posiekanej natki pietruszki, majeranku i tymianku
Cebule z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i gotujemy
ok. 30 minut w osolonej wodzie.
Odcedzamy, studzimy i wyjmujemy
ze środka kilka warstw, tak
by powstały koszyczki. Selera
i marchewkę kroimy w zapałkę.
Razem z miąższem cebulowym
dusimy na maśle 5 minut. Oscypka
ścieramy na tarce o dużych
oczkach i do da jemy do farszu.
Doprawiamy solą, pieprzem
i po łową ziół. Mieszamy.
2.Farszem ostrożnie napełniamy
cebule. Niewykorzystane
nadzienie mieszamy z pokrojonymi
w plasterki pieczarkami.
Koszyczki cebulowe układamy
w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i obkładamy farszem
z pieczarkami. Zapiekamy ok.
20 minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 200 °C.
3.Z mąki, masła i mleka przygotowujemy
jasną zasmażkę.
Wlewamy śmietanę i podgrzewamy.
Dodajemy przyprawy, mieszamy.
Sos podajemy w osobnym
naczyniu.
Komentarze