Cebularze z kiełbasą

4.5 (147 ocen)

...

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    2 szkl. mleka
    1/2 margaryny
    100 g drożdży
    1 łyżeczka soli
    3 łyżeczki cukru
    1 jajko

    Farsz:
    5 cebul
    1 pęto kiełbasy swojskiej
    przyprawy

    Dodatkowo:
    Jajko do smarowania
    mak
    żółty ser

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Cebularz Zapiekanki Przystawki

Cebularze z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 5 łyżek ciepłego mleka zrobić zaczyn. Odstawić. Roztopić margarynę, dodać resztę mleka, podgrzać. Do miski wsypać mąkę, dodać sól jajko, margarynę roztopioną z mlekiem i zaczyn. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty, odstawić na 5 min, ułożyć farsz, posmarować boki jajkiem, zlepić po 2 boki, posypać makiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok 20 min.
  • 2. Farsz:
    Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, przyprawić.
  • 3. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty, odstawić na 5 min, ułożyć farsz,posypać starym żółtym serem. Posmarować boki jajkiem, zlepić po 2 boki, posypać makiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować