Cebularze z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 5 łyżek ciepłego mleka zrobić zaczyn. Odstawić. Roztopić margarynę, dodać resztę mleka, podgrzać. Do miski wsypać mąkę, dodać sól jajko, margarynę roztopioną z mlekiem i zaczyn. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty, odstawić na 5 min, ułożyć farsz, posmarować boki jajkiem, zlepić po 2 boki, posypać makiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok 20 min.
2.Farsz:
Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, przyprawić.
3. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty, odstawić na 5 min, ułożyć farsz,posypać starym żółtym serem. Posmarować boki jajkiem, zlepić po 2 boki, posypać makiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok 20 min.
Komentarze