Cebularze idealne na majówkę

4.51 (146 ocen)

  • 60 min

Idealne , by spakować je do plecaka i zabrać na rowerową wycieczkę.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

    1/2 szklanki mleka

    1 łyżka margaryny

    3 jajka

    8-10 cebul

    2 łyżki oleju

    25g drożdży

    gałka muszkatołowa

    sól

    pieprz

    mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Cebularz Przystawki

Cebularze idealne na majówkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę topimy i studzimy. Cebule obieramy i kroimy na piórka. Smażymy ja na oleju, na patelni - nie trzeba jej koniecznie przykrywać, gdyż jest jej dużo, dzięki czemy nie przypala się raczej i ładnie dusi. Doprawiamy cebule gałką muszkatołową , solą oraz pieprzem. niewielkiej ilości letniego mleka,i łaczymy je z mąką, margaryną, 2 żółtkami, szczyptą soli oraz mlekiem, które nam pozostało .Wyrabiamy dokładnie ciasto,. Gdy jest Z wyrośniętego ciasta formujemy krążki o średnicy około 15 cm, Można je po prostu ulepić rękami, ja zaś ciasto rozwałkowałam i wycięłam krążki za pomocą plastikowej miseczki. Kładziemy krążki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na chwilę by wyrosły. Białko "bełtamy" i smarujemy nim nasze cebularze. Kładziemy na to usmażoną cebulę.Posypujemy cebularze niewielką ilością maku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować