1.Do miski wsypujemy mąkę, jajo, olej, łyżeczkę soli. Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku, dodając łyżeczkę cukru i dodajemy do reszty. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (Ciasto można wyrobić w automacie do chleba).
2.W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę, smażymy na oleju, po lekkim zeszkleniu dodajemy trochę wody i dusimy jeszcze chwilkę, czekając aż woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Jak ciasto podwoi swoją objętość, formujemy kulki i zostawiamy jeszcze w cieple do wyrośnięcia? (wychodzi ich koło 10, w zależności od wyrośnięcia ciasta).
4.Po mniej więcej 40 minutach kule spłaszczamy za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy cebulę i posypujemy kminem. Pieczemy w piekarniku 170-190°C do zrumienienia ok.20-30 min...
Porady
W oryginale posypane makiem ja nie miałam i posypałam kminem.
Komentarze