Tak,wiem że jest upał i włączyć piekarnik w taką pogodę to ostatnia rzecz na którą ma się ochotę,ale wierzcie mi,że warto.Cebularze na wieczór do zimnego piwka ! Polecam !
2 godz.
Składniki:
* pół szklanki mleka
* pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
* łyżka cukru
* pół kostki drożdży
* 2 jajka ( do ciasta dwa żółtka plus jedno białko i pozostałe białko do posmarowania cebularzy )
* łyżka soli
* pół kg mąki pszennej plus mąka do podsypywania
* 2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej
1.W płynach i cukrze rozetrzeć drożdże.Odstawić do wyrośnięcia.Połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Wyrobić,aż będzie ciasto odchodziło od ręki. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
2. Kroimy cebulę w piórka, szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Wsypujemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie :
Ciasto podsypując mąką musimy rozwałkować na około 1cm. Wycinamy kółka . Robimy w środku wgłębienie na nadzienie. Smarujemy placki roztrzepanym jajkiem,koncentratem. Wykładamy farsz z cebuli.
Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor .
Komentarze