Cebularze

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tak,wiem że jest upał i włączyć piekarnik w taką pogodę to ostatnia rzecz na którą ma się ochotę,ale wierzcie mi,że warto.Cebularze na wieczór do zimnego piwka ! Polecam !

  • 2 godz.

Składniki:


  • * pół szklanki mleka
    * pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
    * łyżka cukru
    * pół kostki drożdży
    * 2 jajka ( do ciasta dwa żółtka plus jedno białko i pozostałe białko do posmarowania cebularzy )
    * łyżka soli
    * pół kg mąki pszennej plus mąka do podsypywania
    * 2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej

    * 5 dużych cebul
    * 2 ząbki czosnku
    * łyżka suszonej bazylii
    * łyżka przyprawy do pizzy
    * sól , pieprz
    * 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
    * 2 łyżki oliwy

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W płynach i cukrze rozetrzeć drożdże.Odstawić do wyrośnięcia.Połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Wyrobić,aż będzie ciasto odchodziło od ręki. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
  • 2. Kroimy cebulę w piórka, szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Wsypujemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pozostawiamy do wystygnięcia.
    Przygotowanie :
    Ciasto podsypując mąką musimy rozwałkować na około 1cm. Wycinamy kółka . Robimy w środku wgłębienie na nadzienie. Smarujemy placki roztrzepanym jajkiem,koncentratem. Wykładamy farsz z cebuli.
    Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy