cebularze

5 (163 ocen)

  • 60 min

Smaczny posiłek a koszty tak niewielkie

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -20 g świeżych drożdży
    -200 ml letniej wody
    -1/2 łyżeczki cukru
    -1/2 łyżeczki soli
    -2, 50 szklanki pszennej mąki
    -1 łyżka oliwy z oliwek

    Farsz
    -3 cebule
    -Łyżka masła klarowane
    -ser do posypania
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże z cukrem rozetrzeć, dolać 1/2 szklanki wody, dokładnie wymieszać.
    Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Mąkę przesiać przez sito dodać rozczyn, sól, oliwę, dokładnie wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
    Cebulę pobrać, pokroić w plastry.
    Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone cebule, doprawić solą i pieprzem, dusić kilka minut.
    Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i delikatnie rozwałkować.
    Wycinać szklanką kółka.
    Na każdy nałożyć po łyżce cebuli, ułożyć na blasze wyłożonej folią do pieczenia.
    Przed końcem pieczenia posypać serem.(około 4 minuty)
    Piec w nagrzanym piekarniku 250 stopni do zrumienienia boków. ( około 15 minut)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować