Cebularz

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Wspaniały pomysł na pyszną przekąskę, lub kolację w gronie rodzinnym.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 300 g mąki ( niepełne 2 szklanki )
    200 ml mleka
    20 g drożdży
    1 jajko
    30 ml oleju
    1-2 cebule
    1 łyżka masła
    żółty ser
    sól, pieprz, i tymianek.

Cebularz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże utrzyj z niewielką ilością mleka i odstaw na około 15 minut. Mąkę przesiej, dodaj jajko, olej, mleko i drożdże. Składniki wyrób na jednolitą gładką masę.
  • 2. Blaszkę posmaruj masłem i wyłóż na nią ciasto. Warstwa powinna mieć grubości ok 5 mm. Odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie, posiekaj cebulę, zeszklij ją na pozostałym maśle i dodaj przyprawy. Tak powstałym farszem obłóż ciasto, posyp żółtym serem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przez 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy