" Cebulaki "

0 (0 ocen)

  • 10 min

Delikatna cebula w chrupiącym cieście , w sam raz na jesienny obiad.

  • 10 min

Składniki:

  • - duże cebule - 4 szt
    - mąka - 30 dag
    - jajka - 2 szt
    - sól - 1 łyżeczka
    - pieprz - 1 łyżeczka
    - cukier - 1 łyżeczka
    - olej do smażenia

" cebulaki " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebulaki 1. Cebulę obieramy.

    Kroimy w plastry
    ( mniej więcej na szerokośc 0,5 cm ).

    Posypujemy solą , pieprzem i cukrem z dwóch stron.

    Odstawiamy " do przegryzienia " na ok. 20 minut.

    Mąkę rozrabiamy z jajkami i taką ilością wody , by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.

    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Rozgrzewamy olej na patelni.

    Cebulę moczymy w cieście.

    Smażymy z 2 stron na złoty kolor.



    Smacznego!

Porady

Zajadamy z ulubionymi sosami np. majonezowym i ketchupem.

Komentarze

Podobne przepisy