Cebulaki

4.45 (183 ocen)

Świetnie nadają się na piknik.Składniki na 12 cebulaków

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    50g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    50g roztopionego masła
    1 szklanka ciepłego mleka

    Ponadto:
    600-800 g cebuli (wedle upodobań)
    1 łyżka maku
    jajko do smarowania placków
Wystaw ocenę:

4.45 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cebulaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży zrobić rozczyn ( do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem .Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 min.)
    Wyrobić ciasto z podanych składników i rozczynu, aż będzie elastyczne. Następnie uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

    Następnie odrywać kawałki ciasta i formować okrągłe placki (12 sztuk) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Brzegi placków smarować rozbełtanym jajkiem a na środek układać podsmażoną cebulę z makiem (doprawić wedle uznania).
    Piec w 200 st około 20 min do zezłocenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować