Cebulaczki

4.5 (202 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na tą pyszną przekąskę odkryłam na wieczorze panieńskim mojej koleżanki, są pyszne zarówno solo jak i z gorącym czerwonym barszczykiem. Świetna przekąska na wszelkie imprezy!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    50dag białego sera
    50 dag mąki
    25 dag margaryny
    2 łyżeczki soli

    farsz:
    cebule 6-8 (zależny jakie duże)
    pieprz
    sól
    zioła

    dodatkowo:
    przyprawa do pizzy
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Cebulaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto wyrobić gładkie ciasto (jeśli twaróg jest bardziej wilgotny wtedy trzeba dać więcej mąki). Gotowe ciasto uformować w kulę i odstawić na min.30minut do lodówki.

    Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, doprawić solą i pieprzem (dość solidnie, cebulaczki mają mieć wyrazisty smak). Po usmażeniu i doprawieniu dodać nieco bułki tartej (tak na oko) aby zagęścić nieco cebulkę.

    Schłodzone ciasto, rozwałkowywać na grubość ok 0,5cm po czym wykrawać dużym kubkiem koła, napełniać farszem i zlepiać jak pierożki. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać przyprawą do pizzy, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25min. aż cebulaczki będą pięknie rumiane.

Porady

Smakuje wyśmienicie w towarzystwie czerwonego barszczu lub z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować