CEBULACZKI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Przepyszne drożdżowce nadziane farszem cebulowym.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • CIASTO/SPÓD:
    1/2 kg mąki pszennej chlebowej
    5 dkg drożdży
    1 szklanka ciepłej wody
    3 łyżki oliwy
    łyżeczka cukru
    płaska łyżeczka soli

    FARSZ:
    kg cebuli
    ok. 1/4 szklanki oleju
    2 łyżki mąki
    2 żółtka
    1 szklanka mleka
    10 dkg sera żółtego
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    1 płaska łyżeczka pieprzu kajeńskiego (można odrobinę więcej)
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cebulaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki i połową wody.

    Odstawić, aby drożdże się ruszyły. Dodać pozostałe składniki poza oliwą, wyrabiać 2 minuty robotem na pierwszej prędkości, wlać oliwę i wyrabiać na drugiej prędkości jeszcze 3 minuty.

    Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Ciasto można przygotować wcześniej i do czasu wyrabiania przechowywać w lodówce.
  • 2. Farsz:
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę, oprószyć solą i wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę należy zeszklić i tylko delikatnie podsmażyć (trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, żeby się nie przypaliła).

    Smażącą się cebulę należy oprószyć mąką. Wlać mleko, dokładnie wymieszać i chwilkę gotować na wolnym ogniu. Doprawić solą i gałką oraz pieprzem kajeńskim.

    Zestawić z ognia, dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
  • 3. Ciasto wyłożyć do niewielkich foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem, utworzyć rant. Wyłożyć farsz, wierzch posypać startym serem.

    Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut.

Porady

Danie można wykonać jako jeden duży placek. Można go podać na ciepło (jak pizzę) lub na zimno - smakuje w jednym i drugom przypadku rewelacyjnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować