1.Ciasto:
Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki i połową wody.
Odstawić, aby drożdże się ruszyły. Dodać pozostałe składniki poza oliwą, wyrabiać 2 minuty robotem na pierwszej prędkości, wlać oliwę i wyrabiać na drugiej prędkości jeszcze 3 minuty.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Ciasto można przygotować wcześniej i do czasu wyrabiania przechowywać w lodówce.
2.Farsz:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, oprószyć solą i wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę należy zeszklić i tylko delikatnie podsmażyć (trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, żeby się nie przypaliła).
Smażącą się cebulę należy oprószyć mąką. Wlać mleko, dokładnie wymieszać i chwilkę gotować na wolnym ogniu. Doprawić solą i gałką oraz pieprzem kajeńskim.
Zestawić z ognia, dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
3.Ciasto wyłożyć do niewielkich foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem, utworzyć rant. Wyłożyć farsz, wierzch posypać startym serem.
Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
Porady
Danie można wykonać jako jeden duży placek.
Można go podać na ciepło (jak pizzę) lub na zimno - smakuje w jednym i drugom przypadku rewelacyjnie.
Komentarze