CEBULACZKI

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Każdy miłośnik cebuli je uwielbia. Są idealną przekąską na imprezach.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Farsz

    7-8 dużych cebul
    masło lub oliwa z oliwek do smażenia
    przyprawy ,sól, świeżo mielony pieprz lub inne według uznania
    mak do posypania cebulaków



    Ciasto

    zaczyn
    1 kg mąki (w oryginale podano 300g ale ja jak zwykle gotuje dla całego pułku)
    2 jajka (1 do posmarowania cebulaczków)
    śmietana 18% (w oryginale było 6 łyżek mleka)
    woda (jak ciasto było za suche dodawałam wody)
    kostka masła (w oryginale dodawano jeszcze margarynę - ja jej nie dodałam)
    płaska łyżeczka soli
    płaska łyżeczka cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Cebulaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oliwie aż zmięknie - uważamy żeby nie przypalić. Dodajemy przyprawy i dusimy jakiś czas - cebula ma być miękka.
  • 2. Zaczyn

    drożdże - zużyłam całe opakowanie (około 40 g)
    ciepłe mleko - kilka łyżek
    mąka
    cukier - łyżka (ja nie dodawałam ale chyba trzeba ;)

    Drożdże kruszymy w misce, zasypujemy cukrem i dodajemy mleko i mąkę - mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie połączyć składniki: mąkę, jajko, sól, cukier, dodać zaczyn i przestudzone masło (można użyć miksera). Wyrabiamy ciasto jak za suche dodajemy wody. Ma odstawać od ręki - jak się za bardzo klei dodajemy mąki.
    Z ciasta formujemy kulkę, przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • 4. Po tym czasie odrywamy z ciasta małe kawałki i robimy kulki po czym rozpłaszczamy i kładziemy na wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia blaszce. Robimy wgłębienia i smarujemy rozmąconym jakiem. Do zagłębień dajemy farsz im więcej tym lepiej.Tak przygotowane cebulaczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.
    Pamiętaj, że bułeczki zwiększą swoją objętość podczas pieczenia więc zrób odstępy między nimi.

  • 5. Cebulaczki posypujemy makiem.

    Pieczemy w temperaturze do 200 st. C przez około 30 minut, aż się zarumienią .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować