Każdy miłośnik cebuli je uwielbia. Są idealną przekąską na imprezach.
2 godz. 30 min
Składniki:
Farsz
7-8 dużych cebul
masło lub oliwa z oliwek do smażenia
przyprawy ,sól, świeżo mielony pieprz lub inne według uznania
mak do posypania cebulaków
Ciasto
zaczyn
1 kg mąki (w oryginale podano 300g ale ja jak zwykle gotuje dla całego pułku)
2 jajka (1 do posmarowania cebulaczków)
śmietana 18% (w oryginale było 6 łyżek mleka)
woda (jak ciasto było za suche dodawałam wody)
kostka masła (w oryginale dodawano jeszcze margarynę - ja jej nie dodałam)
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
1.Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oliwie aż zmięknie - uważamy żeby nie przypalić. Dodajemy przyprawy i dusimy jakiś czas - cebula ma być miękka.
2.Zaczyn
drożdże - zużyłam całe opakowanie (około 40 g)
ciepłe mleko - kilka łyżek
mąka
cukier - łyżka (ja nie dodawałam ale chyba trzeba ;)
Drożdże kruszymy w misce, zasypujemy cukrem i dodajemy mleko i mąkę - mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
3.Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie połączyć składniki: mąkę, jajko, sól, cukier, dodać zaczyn i przestudzone masło (można użyć miksera). Wyrabiamy ciasto jak za suche dodajemy wody. Ma odstawać od ręki - jak się za bardzo klei dodajemy mąki.
Z ciasta formujemy kulkę, przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
4.Po tym czasie odrywamy z ciasta małe kawałki i robimy kulki po czym rozpłaszczamy i kładziemy na wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia blaszce. Robimy wgłębienia i smarujemy rozmąconym jakiem. Do zagłębień dajemy farsz im więcej tym lepiej.Tak przygotowane cebulaczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.
Pamiętaj, że bułeczki zwiększą swoją objętość podczas pieczenia więc zrób odstępy między nimi.
5.Cebulaczki posypujemy makiem.
Pieczemy w temperaturze do 200 st. C przez około 30 minut, aż się zarumienią .
Komentarze