Cebularze z żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cebularze - drożdżowe pikantne bułeczki najlepiej zajadać ciepłe, ale wystudzone też doskonale smakują.
A takie własnej roboty są najlepsze.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •250 g mąki pszennej
    •3/4 szklanki ciepłej wody
    •30 g drożdży
    •łyżeczka cukru
    •2 łyżki oleju rzepakowego
    •szczypta soli


    •2 duże cebule
    •olej rzepakowego do smażenia
    •1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    •1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    •szczypta chili
    •sól


    •100 g sera żółtego gouda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Cebularz Przekąski

Cebularze z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W filiżance wymieszać drożdże z cukrem. Poczekać chwilę, aż się rozpuszczą.

    Mąkę wymieszać z wodą, dodać drożdże i olej.

    Wyrobić ciasto i pozostawić na ok 20 min, żeby wyrosło.

    Cebulę pokroić w kosteczkę, albo zetrzeć na tarce do warzyw i zeszklić na oleju. Dodać paprykę, pieprz, sól i wystudzić.

    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

    Ciasto podzielić na 4 części i uformować placki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na ok 15 min do wyrośnięcia.

    Po środku każdego placka zrobić wgłębienie i nałożyć porcję cebuli.

    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min.

    Wyjąć blaszkę, nałożyć ser na każdy placek i zapiekać jeszcze do rozpuszczenia się sera.

    Podawać ciepłe np. z ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

4.53 (318 ocen)

image-29kv65u

4.99 (189 ocen)

Cebularze

To może cię zainteresować