cebula w kożuszku

0 (0 ocen)

Bardzo szybka i tania przekąska. cebulowe krążki są przepyszne.Można podawać z keczupem.Najlepiej smakują na ciepło

Składniki:

  • 3 wielkie cukrowe cebule
    1/4 oliwy do smażenia
    ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    sól pieprz
    2 ząbki czosnku

Cebula w kożuszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuję ciasto, w którym będzie smażona cebulka. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko. Lekko mieszając, dolewam mleko. Mieszam tak długo, aż w cieście nie będzie grudek. Dodatkowo ciasto przyprawiam szczyptą soli i pieprzu, a dla dodania pikanterii ciastu dorzucam dwa ząbki czosnku drobno posiekanego i jeszcze raz dokładnie mieszam. Cebule obieram z łupin i kroję w okazałe talarki. Na głębokiej patelni rozgrzewam oliwę, a następnie obtoczone talarki cebuli w cieście wrzucam na rozgrzany olej. Smażę do momentu uzyskania mocno rumianego koloru ciasta. I po kolei wyłowione talarki wykładam na talerz z papierowym ręcznikiem. Papier odciąga nadmiar oliwy z cebulki. Powtarzam operację kilkukrotnie, aż wszystkie krążki nie zostaną obtoczone ciastem i usmażone. Pamiętać należy, że cebulka na patelni musi pływać w oleju

Komentarze

Podobne przepisy