Cebula w kożuszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowuję ciasto, w którym będzie smażona cebulka. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko. Lekko mieszając, dolewam mleko. Mieszam tak długo, aż w cieście nie będzie grudek. Dodatkowo ciasto przyprawiam szczyptą soli i pieprzu, a dla dodania pikanterii ciastu dorzucam dwa ząbki czosnku drobno posiekanego i jeszcze raz dokładnie mieszam. Cebule obieram z łupin i kroję w okazałe talarki. Na głębokiej patelni rozgrzewam oliwę, a następnie obtoczone talarki cebuli w cieście wrzucam na rozgrzany olej. Smażę do momentu uzyskania mocno rumianego koloru ciasta. I po kolei wyłowione talarki wykładam na talerz z papierowym ręcznikiem. Papier odciąga nadmiar oliwy z cebulki. Powtarzam operację kilkukrotnie, aż wszystkie krążki nie zostaną obtoczone ciastem i usmażone. Pamiętać należy, że cebulka na patelni musi pływać w oleju
Komentarze