Cebula faszerowana tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sezon grillowy zamyka u mnie ta pyszność!

  • 30 min

Składniki:

  • 4 duże cebule
    Puszka tuńczyka w sosie własnym ok. 170g
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    100 g żółtego sera
    2 pieczarki
    Świeży koperek
    Sól, pieprz, papryka w proszku

Cebula faszerowana tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać i ściąć z nich wierzchołki. Wydrążyć środki, zostawiając cienkie ścianki. Miąższ drobno posiekać, pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesmażyć razem z cebulą na łyżce masła. Gdy odparuje z nich woda dodać tuńczyka i przecier. Dusić mieszając od czasu do czasu, aż masa stanie się dość gęsta, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Do zimnego farszu dodać posiekany koperek i 80g startego na drobnych oczkach sera. Gotowym napełnić środki cebul. Grillować ok. 30 minut aż cebule zmiękną, pod koniec wierzch posypać resztą sera i papryką w proszku. Przełożyć na talerze i oprószyć koperkiem.

Porady

cebule można również przyrządzić w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy