4 duże cebule
Puszka tuńczyka w sosie własnym ok. 170g
2 łyżki przecieru pomidorowego
100 g żółtego sera
2 pieczarki
Świeży koperek
Sól, pieprz, papryka w proszku
Cebula faszerowana tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać i ściąć z nich wierzchołki. Wydrążyć środki, zostawiając cienkie ścianki. Miąższ drobno posiekać, pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesmażyć razem z cebulą na łyżce masła. Gdy odparuje z nich woda dodać tuńczyka i przecier. Dusić mieszając od czasu do czasu, aż masa stanie się dość gęsta, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Do zimnego farszu dodać posiekany koperek i 80g startego na drobnych oczkach sera. Gotowym napełnić środki cebul. Grillować ok. 30 minut aż cebule zmiękną, pod koniec wierzch posypać resztą sera i papryką w proszku. Przełożyć na talerze i oprószyć koperkiem.
Komentarze