Cebula faszerowana nadzieniem kurczakowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś myjemy, osuszamy i miksujemy w malakserze lub blenderem.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w małe plasterki.
Cebulę obieramy, ścinamy wierzchy (1/3 cebuli) i wydrążamy środki tak, by brzegi cebuli miały grubość okolo pół centymetra.
2.Na patelnię wylewamy olej i smażymy pieczarki razem z cebulką. Doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Przygotowujemy farsz: do miski wrzucamy zmiksowane mięsko piersi kurczaka, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, jajko i usmazone pieczarki z cebulką. Dokładnie wyrabiamy ręką, mozemy jeszcze doprawic do smaku pieprzem.
Do każdej cebuli wkładamy przygotowany farsz oraz plasterek boczku.
3.Cebule układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym minimalnie tłuszczem. Dodajemy masło i podlewamy wodą. Przykrywamy pokrywką.
Naczynie z cebulkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Pod koniec pieczenia na kazdej cebuli układamy po pół plasterka sera zółtego i chwilkę jeszcze zapiekamy, ale juz bez przykrycia. Czekamy aż ser się roztopi.
Komentarze