Cebula faszerowana

4.49 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Moja rodzina lubi warzywa zapiekane z mięsem. Przepis ten znalazłam w starej książce kucharskiej, ulepszyłam i często z niego korzystam.

Składniki:

  • ● 1 łyżeczka vegety
    ● 400 g mięsa mielonego
    ● 1 jajko
    ● pieprz
    ● 8 dużych cebul
    ● 8 plasterków boczku wędzonego lub kiełbasy
    ● 8 plastrów żółtego sera
    ● 3 łyżki oleju
    ● 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cebula faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z jajkiem
    i przyprawiamy vegetą oraz pieprzem.
    Cebule obieramy i ścinamy
    wierzchy (ok. 1/3 cebuli),
    a następnie ostrym nożem lub
    łyżką wydrążamy środek, tak by brzegi miały grubość 1/2 cm.
    Cebule napełniamy farszem
    mięsnym, przykrywamy plastrami
    boczku lub kiełbasy.
  • 2. Naczynie do zapiekania
    smarujemy olejem, układamy
    cebule i dodajemy masło.
    Wlewamy 1/4 szklanki wody.
    Wkładamy do nagrzanego do
    180 °C piekarnika i pieczemy
    pod przykryciem 30 minut.
  • 3. Przed końcem pieczenia
    na cebulach kładziemy po
    plastrze sera i zapiekamy bez
    przykrycia do czasu, aż ser
    się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować