cebula faszerowana

0 (0 ocen)

  • 25 min

niezwykły i ciekawy smak farszu w dość fajnie wyglądającej przystawce :)

  • 25 min

Składniki:

  • 2 białe i 2 fioletowe cebule średniej wielkości (dobrze jest wybrać bardziej płaskie)
    0,5 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
    1 łyżka masła
    1 łyżka posiekanej zieleniny np rozmaryn, pietruszka, koperek
    1 łyżka posiekanych drobno orzechów włoskich
    sól, pieprz
    100 gram wędzonego boczku

Cebula faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać, wrzucić do lekko posolonego wrzątku i gotować około 7 minut, (uwaga! najpierw białe, potem fioletowe). Następnie wyjąc łyżką cedzakową, przelać ziemną wodą, osączyć.
    W każdej cebuli delikatnie wydrążyć warstwy wewnętrzne zostawiając 2-3 zewnętrzne.
    Wydrążone środki cebul, fasolę, zieleninę zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony w drobne paseczki boczek, wymieszać. Masą wypełniać cebulowe miseczki.
    Ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posypać orzechami i wiórkami masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać około 25 minut.

Porady

Potrawę możemy też przyrządzić w wersji wegetariańskiej (bez boczku).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy