Cebula faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać, wrzucić do lekko posolonego wrzątku i gotować około 7 minut, (uwaga! najpierw białe, potem fioletowe). Następnie wyjąc łyżką cedzakową, przelać ziemną wodą, osączyć.
W każdej cebuli delikatnie wydrążyć warstwy wewnętrzne zostawiając 2-3 zewnętrzne.
Wydrążone środki cebul, fasolę, zieleninę zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony w drobne paseczki boczek, wymieszać. Masą wypełniać cebulowe miseczki.
Ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posypać orzechami i wiórkami masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać około 25 minut.
Porady
Potrawę możemy też przyrządzić w wersji wegetariańskiej (bez boczku).
Komentarze