Ciasto ze słonecznikiem

4.5 (157 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Ciacho, które jest bardzo, bardzo słodkie, jednocześnie uzależnia;) Słonecznik przyjemnie chrupie podczas konsumowania Polecam na specjalne okazje.

  • 40 min

Składniki:

  • Na biszkopt:

    jajka- 5 sztuk
    mąka -1szklanka
    cukier -1szklanka
    ocet - 1łyżka
    masło do smarowania blachy - 1 łyżka
    bułka tarta do obsypania blachy- 1/2 szklanki
    proszek do pieczenia -1 łyżeczka

    Serce ciasta:

    mleko skondensowane słodzone -2 puszki lub gotowa masa krówkowa
    słonecznik - 600gramów
    mleko -10 łyżek
    cukier -10łyżek
    masło-200 gram
    masło - 400gram( do kajmaku)
    Ciastka Petit Beurre (duże) -200 gramów
    wódka - 1/2 szklanki

    Polewa:

    masło - 3/4 kostki
    woda - 8 łyżek
    cukier - 2 łyżki
    kakao - 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak

Ciasto ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kajmak 1. Kajmak:
    Mleko skondensowane wkładamy do garnka,zalewamy wodą, tak aby przykryło puszki i gotujemy klika godzin ( ja gotuje 5h) lub po prostu kupić gotową masę. Wole zrobić sama dzień wcześniej, moim zdaniem jest lepsza;)
  • Żółtka zoctem i proszkiem do pieczenia 2. Biszkopt:
    Nastawiamy piekarnik na 180*C
    Smarujemy blachę masłem i obsypujemy bułką tartą.
    Oddzielamy żółtka od białek. Do miski (nie może być metalowa)z żółtkami dodajemy proszek do pieczenia, łyżkę octu i mieszamy niemetalową rózgą lub po prostu drewnianą łyżką.
    Żółtka wyglądają jakby były ubijane mikserem.
    Następnie ubijamy białka z cukrem,łączymy z żółtkami i dodajemy mąkę. Całość delikatnie mieszamy,przekładamy do wcześniej wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blachę o wymiarach 26cmx36cm . Pieczemy na środkowej półce około 15-20 minut.
  • Słonecznik w "sosie" 3. Serce ciasta:
    Do dużego garnka wlewamy mleko, następnie dodajemy cukier i masło - zagotowujemy, wrzucamy słonecznik. Mieszamy, aby cały słonecznik był pokryty "sosem" mleczno maślanym
  • Słonecznik w piekarniku 4. Przekładamy na blachę najlepiej dużą którą mamy w zestawie w piekarniku. Wyrównujemy i zapiekamy aby się skartelizował. Pieczemy około 20 min tut. W połowie pieczenia przemieszać musimy słonecznik.
  • Słonecznik w kajmaku;) 5. W międzyczasie masę kajmakową przekładamy do dużego garnka, dodajemy masło i miksujemy, potem dodajemy do niego karmelizowany słonecznik mieszamy i wykładamy na ostudzony biszkopt.
    Ciasteczka moczymy w wódce - na talerz wlewamy wódkę, wkładamy ciasto i po chwili układamy rzędami na masie kajmakowej.
  • Ciasto tuż przed dodaniem polewy 6. Polewa:
    Do rondla wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy masło i cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao. Mieszamy dosyć intensywnie gdy zgęstnieje przelewamy na ciacho.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować