Ciasto ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajmak:
Mleko skondensowane wkładamy do garnka,zalewamy wodą, tak aby przykryło puszki i gotujemy klika godzin ( ja gotuje 5h) lub po prostu kupić gotową masę. Wole zrobić sama dzień wcześniej, moim zdaniem jest lepsza;)
2.Biszkopt:
Nastawiamy piekarnik na 180*C
Smarujemy blachę masłem i obsypujemy bułką tartą.
Oddzielamy żółtka od białek. Do miski (nie może być metalowa)z żółtkami dodajemy proszek do pieczenia, łyżkę octu i mieszamy niemetalową rózgą lub po prostu drewnianą łyżką.
Żółtka wyglądają jakby były ubijane mikserem.
Następnie ubijamy białka z cukrem,łączymy z żółtkami i dodajemy mąkę. Całość delikatnie mieszamy,przekładamy do wcześniej wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blachę o wymiarach 26cmx36cm . Pieczemy na środkowej półce około 15-20 minut.
3.Serce ciasta:
Do dużego garnka wlewamy mleko, następnie dodajemy cukier i masło - zagotowujemy, wrzucamy słonecznik. Mieszamy, aby cały słonecznik był pokryty "sosem" mleczno maślanym
4.Przekładamy na blachę najlepiej dużą którą mamy w zestawie w piekarniku. Wyrównujemy i zapiekamy aby się skartelizował. Pieczemy około 20 min tut. W połowie pieczenia przemieszać musimy słonecznik.
5.W międzyczasie masę kajmakową przekładamy do dużego garnka, dodajemy masło i miksujemy, potem dodajemy do niego karmelizowany słonecznik mieszamy i wykładamy na ostudzony biszkopt.
Ciasteczka moczymy w wódce - na talerz wlewamy wódkę, wkładamy ciasto i po chwili układamy rzędami na masie kajmakowej.
6.Polewa:
Do rondla wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy masło i cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao. Mieszamy dosyć intensywnie gdy zgęstnieje przelewamy na ciacho.
Komentarze