Ciasto carskie oko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto białe:
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy resztę składników.
Ciasto ciemne:
żółtka i jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników.
Blaszkę o wymiarach 22x38 cm wykładamy pergaminem. Na przemian układamy ciasto białe i ciemne. Pieczemy ok. 35-40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 placki.
Krem:
śmietankę podgrzewamy z czekoladami i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy z dodatkiem cukru. Cały krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce, układamy 2 warstwę ciasta, polewamy polewą : składniki na polewę zagotowujemy i mieszamy do połączenia składników.
Komentarze