Ciasto Carskie oko

4.5 (163 ocen)

efektowne ciasto, które zrobiło furorę na moim urodzinowym przyjęciu

Składniki:

  • Ciasto białe:
    6 białek, 11/2 szkl. cukru, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu, 4 łyżki oleju
    Ciasto ciemne:
    5 żółtek, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju, 2 łyżki kakao, olejek arakowy,
    Krem czekoladowy:
    0,5 l śmietany kremówki,
    1 czekolada mleczna,
    1 czekolada gorzka,
    2 łyżki cukru pudru,
    Krem kokosowy,
    1 szkl. śmietanki 36%,
    2 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru pudru,
    Polewa kakaowa:
    3 łyżki margaryny,
    3 łyżki kakao,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki mleka,
    Dodatkowo:
    1 galaretka kiwi,
    paczka biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto carskie oko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto białe:
    Ubijamy białka z cukrem, dodajemy resztę składników.
    Ciasto ciemne:
    żółtka i jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników.
    Blaszkę o wymiarach 22x38 cm wykładamy pergaminem. Na przemian układamy ciasto białe i ciemne. Pieczemy ok. 35-40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 placki.
    Krem:
    śmietankę podgrzewamy z czekoladami i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy z dodatkiem cukru. Cały krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce, układamy 2 warstwę ciasta, polewamy polewą : składniki na polewę zagotowujemy i mieszamy do połączenia składników.

Porady

biszkopty można nasączyć alkoholem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować