Carpaccio z surowego łososia z oliwkami

4.5 (154 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Carpaccio z łososia- przepyszna przystawka, a może nawet małe danie- pyszne niesłychanie!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Filet z łososia: 1 kilogram
    - Pieprz marynowany: 20 gramów
    - oliwki zielone i czarne: 300 gramów
    - kapary: 100 gramów
    - ciabatta lub inne pieczywo: 4 sztuki
    - oliwa z oliwek extra vergine: 100 mililitrów
    - tarty parmezan: 50 gramów
    - bazylia listki (lub suszona): 10 gramów
    - sól i pieprz do smaku: 1 gram
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Filet z łososia Przystawki

Carpaccio z surowego łososia z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczony filet tniemy na możliwie jak najcieńsze plastry (lekko pod ukosem), prawie przezroczyste i układamy jeden obok drugiego (tak, by zachodziły na siebie) dookoła talerza, zaczynając od zewnętrznej jego strony.
  • 2. Tak przygotowanego łososia posypujemy kolejno składnikami: oliwkami, kaparami, pieprzem marynowanym, startym parmezanem. Lekko przyprawiamy solą i (najlepiej) świeżo mielonym pieprzem, polewamy niezbyt dużą ilością oliwy oraz dekorujemy listkami bazylii (lub posypujemy suszoną). Serwujemy od razu.
  • 3. Carpaccio podajemy z grillowanym, najlepiej ziarnistym, pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

Carpaccio z buraczków i wędzonego łososia

To może cię zainteresować