Carpaccio z buraka.

4.5 (192 ocen)

  • 45 min

Może stanowić dodatek do dań mięsnych .

  • 45 min

Składniki:

  • 4-5 buraków
    1 mała cebulka
    4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 łyżka przegotowanej wody ( zimnej )
    szczypta soli i pieprzu
    2-3 krople octu jabłkowego lub winnego ( można zastąpić sokiem z cytryny )
    gałązka natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Carpaccio z buraka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujemy buraki. 1. Buraki myjemy , wkładamy do szybkowara ,zalewamy wodą i gotujemy od zamknięcia się zaworu 35 minut . Otwieramy szybkowar , buraki odcedzamy i zalewamy zimną wodą . Po lekkim przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki .
  • Cebulkę kroimy w kostkę. 2. W czasie gotowania się buraczków przygotowujemy sos .Do szklaneczki wlewamy wodę dodajemy cukier , sól ,pieprz i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru .Wlewamy oliwę i dodajemy cebulkę i posiekaną natkę .
  • Mieszamy składniki. 3. Na samym końcu dodajemy ocet , mieszamy i wkładamy do lodówki .
  • Polewamy sosem . 4. Pokrojone buraki układamy na talerzu w kształt rozety i polewamy sosem . Smacznego .

Porady

Przy krojeniu buraczków bardzo pomocna jest mandolina do warzyw .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować