Carbonara wg alex - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W kubeczku dokładnie roztrzepać jajka, śmietankę i pieprz.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na gorącą patelnię i smażyć aż się wytopi tłuszcz. Wtedy wrzucić cebulę, zeszklić, na koniec dodać czosnek. Chwilę razem przesmażyć.
Makaron ugotować al-dente. Odcedzić. Na patelnię wlać jajka ze śmietaną, na małym ogniu podgrzewać aż lekko zgęstnieje, ale należy uważać aby się nie ścięło.
Wrzucić makaron, przemieszać, dodać ziół wg uznania. Ser żółty zetrzeć, zostawić odrobinę do dekoracji, resztę wsypać do makaronu, zamieszać.
Wyłożyć na talerze, posypać serem, bazylią, udekorować pomidorkiem.
Komentarze