Caprese z jajecznym chlebem

0 (0 ocen)

Sałatka a'la Caprese nie z mozzarellą, a z serkiem typu włoskiego. Wspaniale smakuje z miękkim chlebem w jajku.

Składniki:



  • 250g serka typu włoskiego
    2-3 pomidory
    5 jajek
    chleb tostowy
    świeża bazylia
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz czarny mielony
    szczypiorek

Caprese z jajecznym chlebem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory i ser pokroić w plasterki o grubości około 5mm. Ułożyć naprzemiennie na liściu sałaty lub kapusty włoskiej. Oprószyć lekko solą i pieprzem. Posypać posiekaną, świeżą bazylią. Polać oliwą z oliwek. Jajka wbić do miseczki, przyprawić i roztrzepać widelcem. Z chleba tostowego, za pomocą wykrawaczek do ciastek, wyciąć kwiatuszki. Mniejszą wycięłam dodatkowo środek. Zanurzać w roztrzepanych jajkach i smażyć z dwóch stron. Do pustego środka wlać jajka. Wyłożyć na talerz z sałatką i posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Porady

Najpierw należy przygotować sałatkę, a na końcu położyć gorący chleb w jajku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy