Ciasto cappucino z nutką cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
2. Pianka kawowa: Mleko zagotować z kawą cappucino i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 0.5 szklanki gorącej wody i ostudzić. Do ostudzonej kawy wsypać 4 śnieżki i dokładnie ubić. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie połączyć ją z kremem.
Jeden blat ciasta biszkoptowego posmarować kremem Nutella i na niego wyłożyć piankę cappucino. Wstawić do lodówki lub odstawić w chłodne miejsce.
3. Pianka śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki by lekko stężała. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i na koniec galaretkę. Dokładnie wymieszać by składniki się połączyły.
Połączenie ciast: Ciasto biszkoptowe -> nutella -> pianka cappucino -> ciasto biszkoptowe -> pianka śmietankowa -> starta gorzka czekolada
Porady
Zamiast kremu nutella można użyć np. dżemu porzeczkowego wtedy ciasto będzie miało lekko kwaskowaty smak :)
Komentarze