Ciasto Cappucino z nutką cytryny

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest bardzo delikatne i świeże w smaku, na rodzinnym przyjęciu zrobiło furorę :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt :
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na piankę kawową:
    kawa Cappucino czekoladowa 100g
    2 szklanki mleka
    4 opakowania Śnieżki
    2 kopiate łyżki żelatyny

    Składniki na piankę śmietankową:
    500g śmietany kremówki 30%
    1 galaretka o smaku cytrynowym
    1 łyżka cukru pudru

    A także : Nutella i tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Pianka Kawy Cappuccino

Ciasto cappucino z nutką cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
    Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut.
    Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.

    2. Pianka kawowa: Mleko zagotować z kawą cappucino i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 0.5 szklanki gorącej wody i ostudzić. Do ostudzonej kawy wsypać 4 śnieżki i dokładnie ubić. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie połączyć ją z kremem.
    Jeden blat ciasta biszkoptowego posmarować kremem Nutella i na niego wyłożyć piankę cappucino. Wstawić do lodówki lub odstawić w chłodne miejsce.

    3. Pianka śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki by lekko stężała. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i na koniec galaretkę. Dokładnie wymieszać by składniki się połączyły.

    Połączenie ciast: Ciasto biszkoptowe -> nutella -> pianka cappucino -> ciasto biszkoptowe -> pianka śmietankowa -> starta gorzka czekolada

Porady

Zamiast kremu nutella można użyć np. dżemu porzeczkowego wtedy ciasto będzie miało lekko kwaskowaty smak :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Nutella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować