Cappuccino

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne ciasto kokosowo-kawowe.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto I:
    • 8 jaj
    • 28 dag cukru kryształu
    • 16 dag mąki pszennej
    • 4 dag kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto II:
    • 20 dag kokosu
    • 5 białek
    • 1 szklanka cukru zwykłego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    • 5 żółtek
    • Cukier waniliowy
    • 3 łyżki mąki zwykłej
    • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
    • 2 szklanki mleka
    • ¾ szklanki cukru
    • 1 kostka masła
    • 3 dag cappuccino w proszku o smaku waniliowym
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy Cappuccino

Cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku, kakao, na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę o wymiarach 25x36. Piec 35-40 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu przekroić na dwie części.
  • 2. Białka ubić z cukrem. Dodać kokos z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wyłożyć na balszkę 25x36. Piec na złoty kolor w temperaturze 160-180°C przez 30 min.
  • 3. Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    1. I ciasto
    2. ½ masy
    3. II ciasto
    4. ½ masy
    5. I ciasto
    6. Udekorować polewą lub rozsmarować łyżkę masy i delikatnie oprószyć kawą cappuccino.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować