Cappuccinowy puszek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dla smakoszy kawy cappuccino

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt ciemny
    -10 jaj
    -10 łyżek cukru
    - 8 łyżek mąki
    - 2,5 łyżki kakao
    -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa cappuccino
    -0,5 l mleka
    - 4 łyżki kawy cappuccino o smaku śmietankowym
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 6 łyżek cukru
    - cukier waniliowy
    - 2 żółtka
    - 200 g masła

    Ponadto:
    - słoiczek dżemu truskawkowego
    - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    - pół szkl. Gorącej wody
    - gorzka czekolada

Cappuccinowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru ciągle ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Ubić na puszystą masę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę( wym.24x38). Piec 40 min w temp. 170 st. Po wystudzeniu przekroić na pół.
  • 2. Krem: Cappuccino, oba rodzaje mąki i cukru, żółtka zmiksować z 0,2 l mleka. Pozostałą część mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać wymieszane ze sobą składniki. Ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z masłem. Można dodać kilka kropel alkoholu.
  • 3. Złożenie ciasta: Nasączyć przygotowaną wcześniej kawą biszkopt. Następnie rozsmarować dżem i wyłożyć połowę masy. Ułożyć drugi biszkopt, nasączyć kawą, wyłożyć drugą część masy. Oprószyć startą czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy