Ciasto cappuccino z polewą czekoladowo-śmietankową

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Biszkopt przełożony kremem czekoladowo-orzechowym, kremem cappuccino i śmietanką cytrynową, zwieńczony polewą śmietankowo- czekoladową smakuje wyśmienicie. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki krupczatki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Pianka cappuccino:
    2 i 1/2 szklanki mleka
    6 łyżek kawy cappuccino
    4 Śnieżki
    4 łyżeczki żelatyny

    Pianka cytrynowa:
    1/2 L śmietanki 30%
    1 galaretka cytrynowa

    Polewa czekoladowo-śmietankowa:
    200 ml śmietanki 30%
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    2 łyżeczki żelatyny

    Ponadto:
    mały słoik kremu czekoladowo-orzechowego
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Ciasto cappuccino z polewą czekoladowo-śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt przepołowić.
  • 2. Jeden blat biszkoptu posmarować kremem czekoladowo-orzechowym.
  • 3. Pianka cappuccino: mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę cappuccino i ostudzić. Dodać Śnieżki i ubić. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, po czym podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlać do pianki. Wyłożyć na ciasto. Przykryć drugim blatem biszkoptu.
  • 4. Śmietankę ubić.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietanką. Wyłożyć na biszkopt. Po chwili w śmietance zrobić zagłębienia.
  • 5. Polewa: śmietankę podgrzać razem z czekoladą, mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklance wody, podgrzać i wlać do mleka z czekoladą. Tężejącą polewę wylać na ciasto wypełniając zagłębienia. Ciasto schłodzić.

Porady

Krem czekoladowo-orzechowy można włożyć wraz ze słoikiem do ciepłej wody dla lepszej smarowności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować