Cappuccino anki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie ale dokładnie drewnianą łyżką. Pieczemy ok. 20- 25 minut w 195 stopniach C, studzimy i przekrawamy na dwa placki.
2.Masa: 1,5 szklanki mleka dokładnie mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i 3 łyżkami cappuccino, Wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na puch z 1 łyżką cappuccino, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy na jednolitą masę.
3.Masę dzielimy na 3 części. Dolny blat ciasta smarujemy jedną częścią masy i układamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy drugą część masy i przykrywamy górnym blatem ciasta. Wierzch smarujemy trzecią częścią masy i posypujemy grubą warstwą wiórek kokosowych.
Porady
Herbatniki możemy zastąpić biszkoptami. Zamiast budyniu i cappuccino waniliowego możemy użyć smaku śmietankowego.
Komentarze