Cappuccino

5 (151 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Lekkie i przepyszne ciasto o smaku cappuccino. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne:) Polecamy

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki kakao naturalnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa cappuccino:
    3 żółtka
    0,75 szklanki cukru
    2 szklanki mleka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    6 łyżek cappuccino
    1 kostka masła 250g

    Bita śmietana:
    500ml kremówki 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru

    Woda do nasączenia:
    0,75 szklanki wrzącej wody
    6 łyżeczek cappuccino

    Dodatkowo:
    1 czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Cappuccino

Cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem i kakao. Dobrze wymieszać. Wylać na blachę 36cmx25cm. Piec 30 minut na 150 stopni.
  • masa cappuccino 2. Masa cappuccino:
    Żółtka z cukrem ubić mikserem. Mleko zmieszać z mąkami. Cappuccino zalać 1/4 szklanki gorącej wody. Do masy z żółtek dodawać powoli mleko wymieszane z mąką oraz ostudzone cappuccino. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i dalej ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Wyłożyć na biszkopt.
  • Śmietane ubijamy 3. Bita śmietana:
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać żelatynę.
  • Śmietanę wykładamy na masę cappuccino 4. Śmietankę wyłożyć na masę cappuccino.
  • Posypujemy startą czekoladą 5. Posypać tartą czekoladą. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować