Cappuccino

0 (0 ocen)

  • 1 min

To delikatne ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy,mniam!

  • 1 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    3 jajka
    3/4 szkl. cukru
    3 łyżki wody
    1/2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA
    200 g masła
    3 żółtka
    1/2 szkl. cukru pudru
    2 szkl. mleka w proszku
    500 g serka homogenizowanego waniliowego
    3 łyżki żelatyny
    5 łyżek cappuccino
    DODATKOWO
    1/2 paczki biszkoptów
    czkolada mleczna lub gorzka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Kawy

Cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę,po czym dodajemy wodę i dalej miksując żółtka.Obie mąki mieszamy z proszkiem,dodajemy przesiewając do piany i delikatnie mieszamy.Formę 20*24 wykładamy papierem do pieczenia,wylewamy ciasto i pieczemy 15-20 min w temp.180 st. Po upieczeniu biszkopt dzielimy na dwa blaty.
  • 2. Cappuccino zaparzamy w 1/2 szkl.gorącej wody i ponczujemy blaty biszkoptowe.
  • 3. MASA. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło ucieramy dodając ubite żółtka.Przez cały czas miksując porjami dodajemy serek, a następnie mleko w proszku. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy powoli żelatynę.
  • 4. Na nasączony biszkopt wylewamy 1/2 masy, przykrywamy drugim nasączonym biszkoptem i wylewamy resztę masy mlecznej. Na wierzchu układamy biszkopty wcześniej namoczone w kawie.
  • 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy biszkopty.

Porady

Przy pieczeniu biszkoptu nie smarujemy boków formy, gdyż w przeciwnym razie biszkopt się zapadnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować