Caponata – duszone warzywa z pietruszkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię, paprykę i pomidory myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w ćwierćplastry, a pomidory w grube plastry. Z papryki usuwamy gniazdo
na sienne, miąższ kroimy w dużą kostkę.
2.Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy cukinię i paprykę. Dusimy ok. 15 minut. Wkładamy
pomidory. Doprawiamy i mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Wsypujemy natkę pietruszki.
3.Pesto: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Miksujemy z natką pietruszki, parmezanem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na duszone warzywa.
Komentarze