Caponata – duszone warzywa z pietruszkowym pesto

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wyjątkowe w smaku danie z prostych składników. Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską!

Składniki:

  • cukinia
    czerwona papryka
    4 ząbki czosnku
    kilka czerwonych pomidorów daktylowych
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki oliwy extra vergine
    2 łyżeczki oregano
    sól, pieprz

    Pietruszkowe pesto:
    10 dag startego parmezanu
    pęczek posiekanej natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    5 łyżek oliwy extra vergine
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Caponata – duszone warzywa z pietruszkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Caponata – duszone warzywa z pietruszkowym pesto 1. Cukinię, paprykę i pomidory myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w ćwierćplastry, a pomidory w grube plastry. Z papryki usuwamy gniazdo
    na sienne, miąższ kroimy w dużą kostkę.
  • 2. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy cukinię i paprykę. Dusimy ok. 15 minut. Wkładamy
    pomidory. Doprawiamy i mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Wsypujemy natkę pietruszki.
  • 3. Pesto: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Miksujemy z natką pietruszki, parmezanem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na duszone warzywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować