Canneloni ze szpinakiem w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny obiad. Wystarczy podać jeszcze pełną witamin sałatkę i mamy kompletny posiłek dla rodziny.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 rurek canneloni
    opakowanie mrożonego szpinaku
    6 pieczarek
    4 ząbki czosnku
    garść natki pietruszki
    pół opakowania serka feta
    śmietanka 30%
    łyżka masła
    opakowanie sosu pieczarkowego
    sól, pieprz

Canneloni ze szpinakiem w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy na maśle, aż puszczą wodę. Dodajemy rozmrożony szpinak, poszatkowaną natkę pietruszki i czosnek. Dusimy, aż składniki się połączą, a nadmiar wody odparuje. Na sam koniec dodajemy serek feta, mieszamy farsz, aż stanie się kremowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Canneloni nie gotujemy, surowy makaron napełniamy farszem (najlepiej chwilkę poczekać, żeby farsz był chłodny, łatwiej się go wtedy nakłada).
    Pół opakowania śmietanki 30% (ok. 250 ml) rozmieszać z sosem w torebce i pół szklanki wody. Powstały sos wlać na nieprzywierającą patelnię, układać w nim napełnione farszem canneloni i dusić pod przykryciem około 10 minut, aż makaron będzie miękki.

Porady

Jeśli nie mamy profesjonalnego sprzętu do faszerowania canneloni, świetnie sprawdzi się grubszy woreczek, który napełniamy farszem i odcinamy czubek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy