cannelloni ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorkami

4.5 (168 ocen)

  • 45 min

Pyszna wegetariańska zapiekanka

  • 45 min

Składniki:

  • dla 2-3 osób:
    ok. 10 rurek cannelloni,
    cebula,
    3 ząbki czosnku,
    450-500 g mrożonego szpinaku,
    około 10 suszonych pomidorków,
    1/4 sera typu feta (lub do smaku),
    ulubione suszone zioła
    na sos beszamelowy: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 500 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    starta mozzarella i parmezan
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Cannelloni ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać posiekany drobno czosnek, a następnie szpinak. Doprawić solą, pieprzem i ziołami, dołożyć pokrojone w kawałeczki pomidorki i pokruszoną fetę, odstawić. Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można podgotować makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). Każdą rurkę nadziewać szpinakowym farszem (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu delikatnie posmarowanym beszamelem układać makaron, na nim trochę beszamelu i sera, znów makaron, beszamel i ser. Piec ok. 20 min w temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Makaron Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować