dla 2-3 osób:
ok. 10 rurek cannelloni,
cebula,
3 ząbki czosnku,
450-500 g mrożonego szpinaku,
około 10 suszonych pomidorków,
1/4 sera typu feta (lub do smaku),
ulubione suszone zioła
na sos beszamelowy: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 500 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
starta mozzarella i parmezan
Cannelloni ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać posiekany drobno czosnek, a następnie szpinak. Doprawić solą, pieprzem i ziołami, dołożyć pokrojone w kawałeczki pomidorki i pokruszoną fetę, odstawić. Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można podgotować makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). Każdą rurkę nadziewać szpinakowym farszem (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu delikatnie posmarowanym beszamelem układać makaron, na nim trochę beszamelu i sera, znów makaron, beszamel i ser. Piec ok. 20 min w temp 180 stopni.
Komentarze