Cannelloni z rosołowym farszem i sosem serowo - koperkowym

0 (0 ocen)

Nowy, pyszny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.

Składniki:

  • 1 op. rurek cannelloni (250 g)
    100 g startego żółtego sera
    farsz:
    mięso gotowane z rosołu (u mnie mała kaczka, ale może być mały kurczak lub inne)
    warzywa gotowane z rosołu (marchewki, pietruszka, seler, por)
    100 - 150 g pieczarek
    1 łyżka masła klarowanego
    sól
    pieprz
    chili
    ew. kilka łyżek rosołu lub wody
    sos:
    3 czubate łyżki masła
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    2,5 szklanki mleka
    125 g serka mascarpone (pół opakowania)
    1 pęczek koperku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cannelloni z rosołowym farszem i sosem serowo - koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz: pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki i przesmażamy na rozgrzanym maśle do odparowania płynu. Mięso (oddzielone od kości), warzywa i pieczarki mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem i chili. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodajemy kilka łyżek rosołu lub wody.
  • 2. Farszem nadziewamy suche rurki (nie trzeba ich obgotowywać). Najlepiej robić to upychając farsz palcami.
  • 3. Przygotowujemy sos: masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy po trochę zimne mleko i podgrzewamy, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową).
    Kiedy sos się zagotuje, dodajemy posiekany koperek i serek mascarpone, mieszamy, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu, układamy nafaszerowane rurki (najlepiej jedną warstwę) i zalewamy pozostałym sosem (sos powinien zakryć rurki).
  • 5. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 25 minut, następnie odkrywamy, posypujemy startym serem i zapiekamy bez przykrycia 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować