Nowy, pyszny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.
Składniki:
1 op. rurek cannelloni (250 g)
100 g startego żółtego sera
farsz:
mięso gotowane z rosołu (u mnie mała kaczka, ale może być mały kurczak lub inne)
warzywa gotowane z rosołu (marchewki, pietruszka, seler, por)
100 - 150 g pieczarek
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
chili
ew. kilka łyżek rosołu lub wody
sos:
3 czubate łyżki masła
3 czubate łyżki mąki pszennej
2,5 szklanki mleka
125 g serka mascarpone (pół opakowania)
1 pęczek koperku
sól
pieprz
Cannelloni z rosołowym farszem i sosem serowo - koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy farsz: pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki i przesmażamy na rozgrzanym maśle do odparowania płynu. Mięso (oddzielone od kości), warzywa i pieczarki mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem i chili. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodajemy kilka łyżek rosołu lub wody.
2.Farszem nadziewamy suche rurki (nie trzeba ich obgotowywać). Najlepiej robić to upychając farsz palcami.
3.Przygotowujemy sos: masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy po trochę zimne mleko i podgrzewamy, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową).
Kiedy sos się zagotuje, dodajemy posiekany koperek i serek mascarpone, mieszamy, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy solą i pieprzem.
4.Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu, układamy nafaszerowane rurki (najlepiej jedną warstwę) i zalewamy pozostałym sosem (sos powinien zakryć rurki).
5.Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 25 minut, następnie odkrywamy, posypujemy startym serem i zapiekamy bez przykrycia 15-20 minut.
Komentarze