Cannelloni z groszkiem

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis znaleziony na opakowaniu makaronu - gotowy sos bolognese zastąpiłam domowym przecierem pomidorowym. Wyszło pyszne i sycące danie.

Składniki:

  • 250g makaronu cannelloni (opakowanie)
    500g mięsa mielonego
    250-300ml domowego przecieru pomidorowego
    1 puszka zielonego groszku
    3 ząbki czosnku
    150g startego sera gouda
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki oliwy
    sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Cannelloni z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podsmażamy na patelni mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Podsmażone mięso zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy pozostałe zioła - chwilę dusimy. Dodajemy odsączony groszek, mieszamy.
  • 2. Naczynie żaroodporne smarujemy śmietaną. Rurki makaronu napełnianiami farszem (makaronu wcześniej nie gotujemy) i układamy w naczyniu żaroodpornym, po ułożeniu jednej warstwy pokrywamy ją cienką warstwą farszu i układamy kolejną warstwę. Jeśli farsz zostanie wykładamy go na wierzch. Posypujemy żółtym serem.
  • Cannelloni z mięsem i groszkiem 3. Naczynie przykrywamy i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Porady

Do farszu można dodawać inne składniki. Wypróbowałam już paprykę i kukurydzę - efekt był równie smaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować