Cannelloni z kapustą z grzybami w beszamelowym sosie

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

W zamrażarce miałam jeszcze wigilijną kapustę z grzybami i postanowiłam, że spróbuję ją podać w makaronie cannelloni. Pomysł okazał się genialny, gdyż nasza ulubiona kapusta w takim połączeniu stała się jeszcze bardziej smaczna a do tego sycąca :)

  • 60 min

Składniki:

  • rurki makaronu cannelloni
    ulubiona kapusta z grzybami (u mnie wigilijna)

    SOS:
    50 g masła
    40 g mąki pszennej
    ½ litra mleka
    odrobina mielonej gałki muszkatałowej
    sól
    pieprz

    70 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cannelloni z kapustą z grzybami w beszamelowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rurki napełniamy kapustą (z mojej kapusty wyszło mi 20 rurek), układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
  • 2. SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić.
  • 3. Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką).
  • 4. Gotowy sos delikatnie przyprawiamy i polewamy nim dokładnie po ułożonym makaronie.
  • 5. Na całość ścieramy na tarce o grubych oczkach ser żółty.
  • 6. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 40 minut (z termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować